(T)rouwerij

Op 8 september 2022 stierf de Koningin van het Verenigd Koninkrijk, Queen Elizabeth II. Haar begrafenis was al tientallen jaren in voorbereiding. Wekelijks werden de wielen van de grafkoets een kwartslag gedraaid om te zorgen dat ze niet zouden vastlopen op de dag van de uitvaart, de dag was tot op de minuut gepland en alle nieuwsmedia, nationaal en internationaal, hadden een In Memoriam voor haar klaarliggen.

Wij zijn geen staatshoofd, maar een iets betere voorbereiding op een laatste afscheid in onze eigen omgeving óf van onszelf kan misschien geen kwaad. Om een quote van Ombudsman Uitvaartwezen Marliz Schellekens te gebruiken: ‘We zijn beter voorbereid op onze vakantie dan op ons laatste afscheid’. Alhoewel een verlies niet te voorspellen is, weten we allemaal dat we een keer doodgaan. En iedereen wil dat een afscheid mooi is, dat er niets misgaat en dat de persoon van wie je afscheid neemt, het afscheid krijgt wat bij hem of haar past, ongeacht leeftijd.  

Ik pleit er dan ook voor om een afscheid te zien als een trouwerij. Een gebeurtenis die je niet meer vergeet, waar niets fout mag gaan, waar alleen maar mensen komen die belangrijk zijn én vooral: een dag waarbij mooie herinneringen centraal staan!

Een rouwerij, met een ceremoniemeester, een fotograaf, de juiste kleding, prachtige bloemen, mooie woorden, een passende auto en een rouwambtenaar. Denk jij na over je afscheid?

Mijn vader stierf te jong en alhoewel we wisten dat het ging gebeuren, hebben wij zijn afscheidsceremonie geregeld na zijn sterven. Toen ik zijn In Memoriam schreef en veel later teruglas, besloot ik anderen te willen helpen om mooie herinneringen vast te leggen. Dat doe ik voor, tijdens (als de druk hoog is!) of na een afscheid, omdat ik vind dat mooie herinneringen op elk moment in een leven vastgelegd mogen worden.

Sabine Jochems - Pool

Ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *